Często gdy wpadną niezapowiedziani goście mam problem co im podać do kawy. Nie mam czasu, żeby codziennie piec ciasto, zresztą nie bylibyśmy w stanie pochłonąć jego takiej ilości. Z kolei za kupnymi ciastami i ciastkami nie przepadamy. Wczoraj przy takiej niespodziewanej wizycie powstał taki ekspresowy deser: Jest tak łatwy w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Składniki:
*250 g mascarpone
*500 ml kremówki
*250 g cukru pudru
*2 szklanki mrożonych jagód
*biszkopty
*odrobina alkoholu (ja użyłam brandy)
Jagody rozgotować z odrobiną wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodać mascarpone i jeszcze chwilę miksować. Na dno naczynia, w którym będziemy podawać deser ułożyć biszkopty skropione alkoholem, a na to na zmianę układamy krem i ostudzony sos jagodowy.
Oczywiście sos można zrobić z innych owoców, jednak jeżeli chcemy użyć do tego innych owoców warto go odrobinę zakwasić np sokiem z cytryny, aby deser nie wyszedł mdły.
Smacznego !
Składniki:
*250 g mascarpone
*500 ml kremówki
*250 g cukru pudru
*2 szklanki mrożonych jagód
*biszkopty
*odrobina alkoholu (ja użyłam brandy)
Jagody rozgotować z odrobiną wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodać mascarpone i jeszcze chwilę miksować. Na dno naczynia, w którym będziemy podawać deser ułożyć biszkopty skropione alkoholem, a na to na zmianę układamy krem i ostudzony sos jagodowy.
Oczywiście sos można zrobić z innych owoców, jednak jeżeli chcemy użyć do tego innych owoców warto go odrobinę zakwasić np sokiem z cytryny, aby deser nie wyszedł mdły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz